Vault šílené brahmíny - největší stránka o sérii Fallout v češtině i slovenčine | Fallout 1, Fallout 2, Fallout Tactics, Fallout 3, Fallout New Vegas, FOnline, Fallout 4
... vstup do vaultu ... orientace ... vaultmasteři ... kontakt ... poslat novinku ... fórum ... archiv ..

Fallout

novinky
recenze
návod
města
náhodné lokace
postavy
spolubojovníci
vault-boyové
holodisky
konce
texty ze hry
vychytávky
archiv zvuků
screenshoty
demo
wiki
fórum
download

Fallout 2

novinky
recenze
návod
města
náhodné lokace
postavy
spolubojovníci
předměty
zbraně
brnění
automobil
holodisky
karmické tituly
konce
texty ze hry
kulturní odkazy
zajímavé sejvy
vychytávky
screenshoty
archiv zvuků
mapper
modifikace
wiki
fórum
download

Fallout Tactics

novinky
recenze
návod
charakter
mise
náhodné lokace
zbraně
brnění
vozidla
holodisky
drogy
screenshoty
multiplayer
hrajeme po netu
tipy a triky
editing
obličeje
modifikace
wiki
fórum
download

Fallout: New Vegas

novinky
recenze
hráčské recenze
návod
spolubojovníci
screenshoty
videa
zbraně
download
wiki
fórum

FOnline

novinky
faq
fórum
FOnline: 2238
status
server-boy 2238
manuál
mapy
instalace
screenshoty
gang VŠB
wiki-boy 2000
download
The Life After
status
manuál

Společné

bible
časová osa
bestiář
pitevna
traity
perky
technologie
zbraně vs. realita
bugy
tajemná tajemství
technické problémy
licence

Fallout projekty

Fallout Online (V13)
Fallout 4
Fallout 3: Van Buren

Příbuzné hry

Arcanum
AshWorld
Fallout: BOS
Fallout 3
Fallout: PNP
Fallout: Warfare
Fallout Tycoon
Lionheart
STALKER
Borderlands

Hry naživo

Fallout LARP
Fallout RP
download

Soutěže

O brahmíní vemeno
screenshot měsíce
žebříček charakterů
žebříček kr. zásahů
masový hrob
rychlonožka

Zábava

povídky
poezie
knihy
komiksy
filmy
hudba
kvízy
humor

Různé

články
rozhovory
jak přežít
wallpapery
bannery
průzkum
srazy a setkání
IRC channel
odkazy

Vault šílené brahminy - největší stránka o sérii Fallout v češtině a slovenčine.




Fallout - kniha




  Knihovna Vaultu šílené brahmíny praská ve švech. Aby bylo kam umístit stále se množící povídky, museli vaultmasteři vystěhovat opiové doupě a sklad sexuálních pomůcek na třetím patře! Kvalita příspěvků je velmi různorodá, většinou to jsou typické fanartové slátaniny, ve kterých se autoři snaží syntetizovat vlastní nejasné fantazie s Falloutem, ale občas se najdou i pěkná díla, která se dobře čtou a která potěší srdce scifisty - fallouťáka. A u překvapivě velkého množství povídek je cítit, že autorovi chybí už jen málo k tomu, aby zplodil něco nového, originálního, skvělého. Tyhle lidi je třeba bičem nutit, aby psali, psali a psali - a jednou z nich třeba vzejde nová generace českých autorů sci - fi. Opravdu je tady pár týpků, kteří mají na víc, v jejich silách je stvořit Povídku, dílo, které se může bez uzardění uvést ven mimo falloutí komunitu - dílo, které si rád přečte i obyčejný, radiací nepoznamenaný scifista. (Nemluvím o petrušovi - to je starý otrkaný spisovatel, jenž už dávno podnítil sexuální revoluci v redakci Ikarie.)
   A tak se na našem foru vylíhla myšlenka donutit tyto pisálky, aby vyvrhli něco opravdu báječného, něco, čím překonají sami sebe a vše, co doposud fallouťáci četli - a tyto skvosty pochytat do jedinečného sborníku, jenž by vyšel v tištěné podobě. Zprvu jsme ovšem chtěli pouze vytisknout to nejlepší, co už na Madbrahmině je, ale ze čtenářského hlediska je poněkud podivné, kupovat si něco, co jsem už jednou četl (pokud nejde o Dunu nebo obdobný svatý spis).
   Pro tištěnou verzi knihy existují v podstatě tři důvody:
   1) Dlouhé a náročné texty se lépe čtou z papíru, než z obrazovky. Je to šetrnější na oči a můžete mezi stránkami lisovat mouchy.
   2) S knížkou se můžete mazlit, můžete ji eventuálně spálit, nebo si s ní utřít zadek. Je fyzicky přítomná tady, a ne jen v podobě fluktuací magnetického pole na harddisku nějakého serveru. Je možno ji hrdě vystavit do knihovničky. Můžete ji stopit do kapsy a citovat z ní během jízdy autobusem. (Což se s osobním počítačem provádí velice těžko.) Můžete ji schovat pod parkety, a až vám bude osmdesát, můžete ji ukázat svým zmutovaným vnoučkům, řkouce: ″Já věděl, že to tak dopadne!″ Knížku můžete číst pořád dokola, do čtverce, a třeba i do osmihranu, aniž by hrozilo, že ji zlí vaultmasteři vymažou, chtějíce získat zpět prostor pro své opiové doupě.
   3) Knížka je prostě trvalé médium. Může přežít staletí a může se číst vždy, nejste odkázáni na primitivní stroje poháněné elektřinou, které tady za dalších třicet let stopro nebudou - a i kdyby nakrásně jo, současné formáty jim nebudou říkat zhola nic, o existenci nějakých CD mechanik ani nemluvě.
   Jistě jste už pochopili, že mým cílem bylo vytvořit artefakt, trvalou hodnotu - skvělé povídky pečlivě ošetřené a kvalitně vytištěné, ke kterým se bude čtenář rád vracet. Tisknout póvl nemá smysl.
   Celý projekt tiše kynul, až dosáhl velikosti, při které se již nově příchozím nechtělo číst všechny příspěvky, a proto se opět a opět ptali na věci dávno zodpovězené. Do toho se ovšem vsouvaly podněty nové, a tak se v té záplavě lineárně uspořádaných informací nedalo vyznat.
   Nakonec celé staré forum i s Redakcí a Fallout kniha topicem spadlo. Ovšem i hroutící se černá díra něco odpařuje a v tomto případě byly lačné kolektory Zfetovaného mustangu celé divé, aby něco pochytaly. Zde uvádím komentovanou syntézu onoho veřejného kynutí.
  
   Otázka #1: Kdo?
   Kdo to sakra bude dělat? Kdo bude přispívat a kdo bude rozhodovat? Shodli jsme se snad jenom na tom, že si editaci a korekturu uděláme sami.
   Návrh a) Verze ″tyranská″ počítá s tím, že by několik vybraných autorů (Barracuda smith, Benny, Daemon, Hamster, Hnoj, chekotay, Ještěr, Kvík, Pattess, petruschka, Snikch, Tyler a Harley) napsalo krásně vyšperkované povídky jenom pro tuhle knihu. O veškerou práci by se staral uzavřený kolektiv nemnoha osob, které už své schopnosti prokázaly. Konečnou podobu knihy by plebs mohl posoudit pouze z prewiew a recenzí nezávislých recenzentů. Výhody: Rychlost, přesnost, řád. Nevýhody: Pár lidí by muselo makat.
   Návrh b) Verze ″ultraliberální″ chce celou věc řešit formou všelidové diskuse na zvláštním foru. Každý se může vyjádřit ke kterékoliv otázce. Konečná podoba knihy je určena hlasováním. Kniha tak vyhovuje opravdu všem. Také všichni ví, co kupují, ještě než si to koupí. Přispět by mohl kdokoliv, z došlých povídek by se vybírali finální adepti opět všelidovým hlasováním. Výhody: Je to morálně správné. Nevýhody: Tak rozsáhlá diskuse na veřejném foru by se záhy zvrhla. Každý by dělal všechno, ale ve skutečnosti nikdo nic. Trvalo by to strašně dlouho. A nakonec by si každý mohl koupit knihu, kterou už do posledního písmenka zná, ba co víc, mnohé partie zná tak dobře, že se mu o nich i zdá. (Aneb zkušenost tvůrců her: Vlastní hru si nikdy nevychutnáš.) Ač je mi to (jakožto přesvědčenému anarchistovi) velice líto, musím preferovat návrh tyranský.
   Otázka #2: Co?
   O čem tam kurňa budeme psát a máme tam dávat nová díla, nebo i nějakou klasiku?
   Návrh a) spočívá v tom, umístit do knižní podoby výběr toho nejlepšího, co na madbrahmině je a spojit to nějakými nově napsanými kousky do homogenní podoby. Ani by nebyl problém shodnout se na tom, co je z VŠB nejlepší, každý přece četl povídky ohodnocené TIPem a HITem…a v tom to je. Když už jsem to jednou četl, proč to číst znovu? A upřímně, na VŠB je velmi málo povídek, které si rád přečtu desetkrát.
   Návrh b) naopak preferuje vytvoření zcela nových povídek. Pro knihu by byla vytvořena osa, která by pokrývala celý Fallout. (Předmluva: War. War never changes…; Vzpomínky na svět před apokalypsou; Nuke blast; Za jaderné zimy; Fallout 1; Něco mezi tím; Fallout 2; Něco z budoucnosti; Humorná povídka o VŠB; Závěr: Pár slov o autorech). Výhody: Všichni známe svět Falloutu a tak se budou povídky lépe psát. No a samozřejmě, knihu s Falloutem v titulu si koupí mnohem více lidí. Nevýhody: Porušuje to autorské zákony (http://www.zakonycr.cz/seznamy/1212000Sb.html).
   Návrh c) Opět by se vyrobily zcela nové povídky, ale tentokrát ne z ″Fallout-světa″, ale z jakéhosi obecného ″Fallout-look světa″. Každý autor by mohl k tématu přistupovat po svém způsobu, ale nesměl by použít názvy a jména z Falloutu. Obecný postapokalyptický svět by samozřejmě zachovával i část falloutích nesmyslů. Výhody: Není to v rozporu se zákonem, mohli by v tom najít smysl a zálibu i lidé, kteří nikdy Fallout nehráli. Nevýhoda: není to Fallout.
   Otázka #3: Podoba.
   Jakou formu vlastně ten kus hárdwéru bude mít? Víceméně jsme se shodli na cca 250 stránkách formátu A5. Obsahem jsou povídky, možná i nějaká vydařená básnička, medailonky o autorech, předmluva o falloutí komunitě a nějaké ilustrace. (Návrh na e-book jsme zavrhli.)
   Návrh a) Skvost. V pevných deskách je na kvalitním papíru uvedeno několik nejlepších povídek doplněných o pěkné kresby, případně zdařilé fotomontáže. Výhoda: Je to krása. Nevýhoda: Je to drahé.
   Návrh b) Paperback. Měkké stránky a méně kvalitní papír - ale zase ne o moc. Zhruba na úrovni knížek od T. Pretchetta :-) Kreseb je trochu méně. Výhody: Je to levnější a je toho více. Můžete si s tím utřít zadek. Nevýhody: Není to reprezentativní, holku na to nenabalíte, v knihovničce to nevyniká a rychleji se opotřebuje.
   Otázka #4: Tisk.
   Odpověď:

   Dobrý den,

   naše nakladatelství vydá autorovi jakýkoli text odborný či beletrii.Nabízí nakladatelský servis, tedy vysazení, vytištění knihy, zajištění EAN kódu a ISBN (mezinárodní značení knih), zašle také 5 výtisků do knihoven (povinné ze zákona) a podle dohody i dodání do distribuce. Pochopitelně je možné využít i servis redakční. Ceny záleží na tom, co si budete přát za servis a také pochopitelně na nákladu a rozsahu díla. Zhruba se dá říct, že 50 ks knihy, paperbacku o 100 stranách se dá pořídit za asi 11000 Kč. Abych Vám mohla sdělit cenu potřebuji přesné parametry. Důležité také je, že pokud chcete vydat knihu i svým přátelů, aby jste od nich měl písemný souhlas (text souhlasu Vám pomůžeme sestavit), abyste dostál autorskému zákonu. I s Vámi bude sepsána autorská smlouva podle autorského práva.
  
   S pozdravem
   Eva Kaiserová
   www.tanga.cz
  
   Otázka #5: Cena, platba, distribuce
   Z výše uvedeného vyplývá cena 220,- za stostránkový paperback, tudíž myšlená kniha by se vešla do rozmezí 300 - 400 korun českých. Platbu by musela zařídit jedna oprávněná osoba, které by ostatní dali peníze. Že tím někým asi nebude Mad Max, je jasné :-)
   Návrh: Všechny peníze by se sešly u nějaké jiné důvěryhodné osoby (prostřednictvím složenek nebo bankovními převody) a ona by to všechno zaplatila. Knihy by dorazily na jedno místo a dál by byly buďto posílány poštou, nebo rozdány na Velkém falloutím srazu. Výhody: Relativní jednoduchost. Konečně něco, co by přitáhlo lidi na Celorepublikový sraz. Nevýhody: Důvěra, vyšší cena za poštovné při posílání jednotlivých knih.
   Otázka #6: Kdo si to vlastně koupí?
   Tady jde o to, že rozjet celou tu složitou mašinérii má smysl až v okamžiku, kdy tvůrci mají za sebou jisté kupce, tzn. až když 50 lidí napíše místopřísežné prohlášení, že si tu věc koupí. Jenže tvorba bude trvat dlouho. I kdybychom měli již nyní k dispozici všechny povídky (jakože nemáme ani jednu), trvalo by odhadem tak půl roku, než bychom mohli poslat knihu do tisku. Jasně, dnes je do toho každý hrrr, ale za rok si mnozí ani nevzpomenou, že by měli dát tři kila na nějakou knihu, které je mezitím přestala zajímat. Otázka je prostá: Najde se půl sta solventních zarytých fallouťáků?
  
   Závěr:
   Osobně pokládám za možné vytvořit malou knížku postnukleárních příběhů. Samozřejmě to chce hodně odvahy a odhodlání. Neznám nikoho, kdo se o něco takového pokusil. Mohla by to být sranda, ale taky brutální propadák.
   V současnosti tedy veškerá diskuse a práce na tomto projektu ustala. Možná ještě neuzrál čas… Nicméně předchozí diskuse na toto téma (v roce 2002 na starém-ale-ne-nejstarším diskusním foru VŠB) se nedostala ani tak daleko, jako tato. Možná že toto mé shrnutí pomůže někomu jinému někdy v budoucnosti dotáhnout projekt až do konce. Já od toho dávám ruce pryč.
  
  
  

[ Záznam diskusního fora, topic Fallout kniha (448 kB, formát .doc) necenzurovaná verze ]




© chekotay 2005

Staň se pomocníkem při tvorbě, nakrm Šílenou brahmínu!:)




Stránky v EN

No Mutants Allowed
Fallout Wiki
Fallout Database

Modifikace v CZ

Fallout:Resurrection
Fallout et tu
Fallout 2 Restoration Project a neof.patch
Fallout:BGE (dead)
Fallout:Yurop (dead)

Modifikace v EN

Vault-Tec Labs
Fallout 2 Restoration Project a neof.patch
Fallout of Nevada
MIB88: Megamod
Last Hope
Fallout et tu



Sponzoři VŠB

TOPlist





.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. irc channel .. kniha hostí .. fórum .. archiv..