.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: chekotay
Text: RudiB: A o jakém mraku to hovoříš?
Ano, jaderné testy zaplnily naši atmosféru velkým množstvím radioaktivního spadu, navíc s dlouhým poločasem rozpadu - tedy i prvky, které v elektrárnách ani nevznikají. Naštěstí jsou atmosférické testy od 60. let zakázány. Nicméně spad je stále měřitelný a ještě pět tisíc let bude. To je normální, každodenní realita našeho žití.
s1k1s: Nikdy nedovol, aby ti škola bránila ve vzdělání!
Knedlik: Ale převládající větry v té oblasti přicházejí od severozápadu a směřují na východ. Tryskový vítr pak směřuje na východoseverovýchod.
nocek: Japantimes.co.jp uvádí informaci bvylučující poškození kontejmentu.
Peklo: Hlavně Lidovky.cz, ty tedy v této kauze skutečně zazářily. Hospodářské noviny (ihned.cz) uvádějí již více informací, ale pořád je to poněkud zmatené.
k_k: Paní Drábová je vázána principem předběžné přehnané opatrnosti. Pokud dostává stejné informace, jako následně zvěřejňuje CUJB, tak samozřejmě nemůže šestku vyloučit. Kdyby řekla "to je blábol o mizivém procentu pravděpodobnosti" a ono se to pak stalo, měla by velký průser. Já tímto vázán nejsem, protože když já něco zkoním, tak udělám idiota akorát ze sebe. :) Pokud ale vím, tak ani paní Drábová neřekla "jo, je tam šestka, spaste duši!" Podle mého názoru je nynější situace na pomezí 4. a 5. stupně a vše závisí na minutovém objemu vody chrlené do prostoru reaktorových místností a bazénů meziskladů, který je prozatím nedostatečný. Pokud začne hořet mezisklad, bude to pětka. Pokud se protaví kontejment a začne hořet, bude to šestka. Ale myslím si, že provedená opatření jsou dostatečná na to, aby protavení kontejmentu zabránila. Zda jsou dostatečná i aby zabránila hoření bazénů se ještě uvidí v následujících cca 2 dnech.
Lidem, kteří považují jadernou havárii za konec světa doporučuji kratičký komentář na Ihned.cz, jenž se zabývá srovnáním nebezpečnosti různých zdrojů energie, včetně výčtu mrtvol. Jen jej poopravím: rozptyl mrtvých na následky Černobylu je i směrem dolů, Ukrajina udává 4 000 lidí.

Pokud by byl zájem, můžu tady rozepsat něco víc o možnostech radiační ochrany jednotlivce-civilisty při ajderných haváriích.
Kontaktní údaje