.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: chekotay
Text: Já si snad ani nemyslím, že by to byla většina. Spíš malá skupinka velmi hlasitých křiklounů. A nemá smysl křičet zpátky a snažit se je překřičet - lepší je křiku si nevšímat a vést rozumný dialog. Ale to je asi návod pro tyranii, v demokracii... no nevím. Uvidíme.
Jádro má i nevýhody a chci o nich psát, protože je třeba je mít na paměti. Zatím řeknu toto: včera jsem byl v kostele, který se od postavení propadl o 37 metrů níže a naklonil se víc než věž v Pise. Stále je funkční. Když ho stavěli, postavili kameníci skvělý kamenný strop, jak bylo v kostelech zvykem. Ten strop sto let plnil svou funkci a nikomu nepřišlo na mysli, že nad hlavou mu vysí nějakých padesát tun kamení. Pak se ale začal kostel propadat a když se pokřivil, tak se kamenná klenba uvolnila a začaly kameny padat málem lidem na hlavu. Pak bylo nutné strop rozebrat a nahradit dřevěným, pružným.
Jiný příklad. Plně rozjetá vlakovoá souprava má energii srovnatelnou s výbuchem malé atomové pumy. Když taková souprava do něčeho narazí, je to strašlivé (naštěstí se to děje málokdy, nejvíc nehod je v malých rychlostech). Proto se velmi mnoho lidí snaží, aby vlaky do ničeho nenarážely. A lidi vlaky jezdí. I když potenciální nebzpečí je strašlivé.
Je to o tom, že si společnost uvědomuje nebezpečí a vynakládá množství peněz a umu, aby nebezpečí předešla. Je to potenciální hrozba, o které víme a kterou se snažíme ze všech sil eliminovat. Naproti tomu tepelné elektrárny vytvářejí hrozbu neustále, jako součást běžného provozu vypouštějí jedy v obrovských množstvích. A není možnost, jak toto omezit, neboť i odlučovače filtry mají jen omezenou účinnost. To je podle mne hlavní rozdíl mezi atomovým a uhelným zdrojem.
Mimochodem, nejvíc životů, co se týká přímých ztrát, si vybraly vodní elektrárny - několik tisíc. Jaderky zabily přímo asi deset lidí. V nepřímých úmrtích vedou uhelné a mazutové elektrárny. A co se týká vysídlení, evakuace a vyvlastnění, tak tam bezkonkurenčně vedou vodní elektrárny, které vysídlily víc lidí, než tři evakuace Pripjati dohromady.
Kontaktní údaje