.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: chekotay
Text: Tolik komentářů? To mě nalákalo - až najdu počítač schopný přečíst DOCX, tak si to přečtu a zkusím přijít s nějakou podrobnější kritikou.
Já osobně jsem od psaní návodů na přežití atomovky upustil, protože v pravní řadě strašně moc záleží na štěstí, a to nemáte šanci ovlivnit, Vše ostatní už jsou jen drobnosti. Takové věci jako umět zacházet s nožem, umět se orientovat v terénu, umět bivakovat v přírodě, mít dobrý, kvalitní spacák a batoh, to považuji za základ na úrovni všeobecné české národní identity. Mít ve skříni pár konzerv a sáčků s rýží je také dobrým zvykem z dob, kdy zásobování vázlo, a člověk jej využije nejen v případě jaderné války, ale třeba i jen náhlé bohaté sněhové nadílky. Gasmasky a spol jsou z pohledu "užitečnost/cena" skutečně jen fetiš.
Dromed: Ty časy právě šíleně závisí na scénáři úderu. Třeba v příběhu Falloutu se vychází z představy strašlivého celoplanetárního overkillu nejsilnějšími atomovkami, a to všemi. Jenže něco takového je velmi nepravděpodobné, protože to je zbytečné, navíc dnes už snad ani neproveditelné - množství atomových hlavic se snížilo a hlavně se zmenšila jejich síla, protože z vojenského hlediska jsou mnohem důležitější taktické jaderné střely o sílách do sta, dvou set kilotun. Jaderné údery na města válku nevyhrají, protože útočící armáda se o nich vůbec nemusí dozvědět (cenzura) a struktura velení je stejně zakopaná v krytech na tajných místech.
Křivka rozpadu radioaktivních látek je zpočátku velmi strmá, to znamená, že když zůstaneš v krytu dva dny namísto jednoho, je to mnohem, mnohem lepší, než když v něm bude 31 dní namísto 30. Tvým největším problémem bude vzduch. Před časem jsem hledal, jaká je spotřeba vzduchu v utěsněném bytě (kvůli návrhu ventilace) - stránky už jsem zapomněl, ale vyšlo mi, že ve dvou osobách vydýcháme těch našich 80 metrů krychlových za dvanáct hodin. Takže potřebuješ opravdu velký vzduchotěsný kryt, nebo dobrou filtrventilaci (údaj platí pro pocit pohody, tzn. bez pocitu "zkaženého vzduchu" a při běžném provozu. Pokud budete jen ležet na zemi, spát na tabletkách a nebude vám vadit nižší obsah kyslíku, tak si to vynásob tak třemi, čtyřmi).
Osobně (na základě čtení mnoha různých návodů, jiných názorů a dojmů z fyzikální podstaty) si myslím, že po jaderném výbuchu je dobré zůstat v krytu alespoň dva dny. Pokud vydržíš déle, tak ideálem budou 4 dny. Když pak vylezeš ven, tak už uvidíš, na čem jsi - jestli kolem kmitá záchranka, nebo jsou úplně všichni mrtví. Pokud po 4 dnech bude prostředí venku příliš nebezpečné na to, aby vylezl, tak je to jedno, protože takhle nebezpečné bude i za měsíc (tato část křivky už je poměrně plochá), i za dva, i za rok.
Jak jsem psal výše, nemyslím si, že je technicky možné udržet improvizovaný kryt vzduchotěsný déle než 4 dny. Po 96 hodinách ve tmě a omezeném prostoru už po tobě půjde šílenství, také se dostaví problém s likvidací fekálií a podobně.
Kryty umožňující pobyt v řádu měsíců jsou falloutí utopie. CO kryty budované za komunismu měly vytrvalost 24 hodin, a to byly projektovány proti přímému úderu taktickou nukleární hlavicí: http://www.archaprojekt.cz/popis-a-takticko-technicka-data.html
Kontaktní údaje