.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: Chekotay
Text: No, tato debata má obdobu i v Čechách: "Kdyby nebylo Jungmanna a Dobrovského, tak jsme dneska mohli od narození hovořit světovým jazykem!" (Slováci to mají jednodušší, protože ti by světovým jazykem nehovořili, ani kdyby zůstali polsko-uhersko-tatarským kulturním pomezím.) Ono se ovšem ukazuje, že jazyk, jímž člověk mluví a uvažuje, ovlivňuje myšlení uživatele. Krom toho jej pojí s národní a kulturní identitou, s historií i s krajem. Je na každém, jak a kde svou osobnost ukotví, jen podotýkám, že neukotvenost po všech stránkách je patrně největším problémem současné Evropy. Svoboda může být velmi osamělý stav.

Co se vývoje jazyka týče, mám dojem, že právě vlivem nedodržování pravidel se jazyk stává stále složitějším. Extrémním příkladem jsou lidé, kteří nepíší diakritiku a pak se snaží složitými, kostrbatými opisy vyjádřit něco, na co by v češtině stačilo pár slov. Obdoběn i dvojice hlásek pro foném [i] dává češtině veliké možnosti.
Je to vlastně stejné, jako se šaltrpákou. V Americe mají automatické převodovky a úplně jim to stačí. V Evropě je to považováno za zženštilost a každý, kdo si chce říkat řidič, přísahá na manuál. :)
Kontaktní údaje