.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: meehail
Text: Mne by sa páčilo, keby aj čitatelia častejšie pridávali vlastný spam, potom by asi skôr došlo k nejakým diskusiám :)

Čo sa týka témy námet verzus štýl, ja si zasa myslím, že zohnať dobrý námet nie je vôbec ťažké, dokonca by som povedal, že takmer hocičo môže byť dobrý námet, ale treba to vedieť správne podať. Dobrý rozprávač si vystačí so schopnosťou pútavo rozprávať, rozprávať veci, ktoré ľudí zaujímajú. Spomínal som to pri jednom z hodnotení, Neil Gaiman raz niekde písal, že ho ľudia oslovujú so super nápadmi a myslia si, že to ťažšie už urobili. Prišli predsa s dobrým námetom, etablovaný autor ako on to jednoducho napíše a všetci budú spokojní...

A myslím si, že aj štýl (teda schopnosť písať "čitateľne") možno získať precvičovaním. Niekto to dokáže prirodzenejšie a takmer okamžite, iní si to úplne neosvoja nikdy, ale rozhodne sa dá vyhnúť väčšine chýb, ktoré poviedky v tejto súťaži obsahujú.
Jedna z najfrustrujúcejších vecí pre začínajúceho autora je, keď sa pýta "Ako mám písať?" a všetci slávni autori majú len jednu odpoveď: One word at a time. Asi na tom niečo bude.

Kontaktní údaje