.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: byF
Text: Uaaa... proč pořád jsou někteří lidé závislí na radech. Rad je zastaralá jednotka, dokonce už i v US&A. Podobně jako REM. I když, co by člověk čekal od země, která pořád používá imperiální soustavu.

Takže správně by dotyčný měl uvádět v grayích, když použil rady. Pro vysvětlení, gray [ J/kg] je jednotkou absorbované dávky (absorbed dose). Absorbovaná dávka říká, kolik energie předá ionizující záření hmotě (tedy 1 gray je 1 joul energie ionizujícího záření na kilogram). Platí, že 1 Gy je 100 radů.

Nicméně, problém je v tom, že absorbovaná dávka není nijak přesná veličina z hlediska biologického poškození tkáně. 1 Gy alfa záření (v oběhu) nadělá větší bordel než 1 Gy gamma záření (libovolně:). Proto se zavedl dávkový (tkáňový) ekvivalent, který zohledňuje \"kvalitku\" záření (= kvalita záření krát absorbovaná dávka). Jednotkou je Sievert. Pro rentgenové, beta a gamma záření je faktor kvality 1, takže 1 Gy gammy = 1 Sv gammy. Pro ostatní (rozuměj částicové) záření je vyšší (v řádech jednotek až DESÍTEK). A právě Sievrty by měli někoho zajímat, když se chce bavit o smrtících účincích ionizujícího záření.

Krom toho bych dodal, že radiace je v malém množství opravdu prospěšná, stejně jako jiné věci (např. vitamín E) jsou ve vysokých dávkách jedovaté. Není to žádná domněnka několika vědců, je to empiricky potvrzený fakt.

V návaznosti na to musím zmínit, že maximální přípustný tkáňový ekvivalent je docela malý (obyvatelstvo může dostat maximálně 1/10 nejvyšších přípustnch dávek); celé české Středohoří je hromada žuly s vysokým obsahem 232Th, takže lidé žijící poblíž dostanou větší dávku než ti u Temelína :) To samé u rentgenu atd atd

A na závěr bych zmínil, že na světě existuje několik oblastí s vysokým přirozeným pozadím, konkrétně například provincie Ramsar v Iránu nebo thoriové písky pláží Guarapari v Brazílii... Lidé (a ostatní organismy) žijící v tamních oblastech si vyvinuli kvalitní \"protiradiační\" buněčnou ochranu... Celkový světový průměr dávkového ekvivalentu je asi 3 mSv, z toho 80% člověk získá z přirozeného pozadí. No a v těhle VHBRA oblastech, jako je Ramsar, je získaný průměr asi 130 mSv :D

Jo a ještě něco: Nezabije vás radiace... Zabije vás ionizující záření ;)
Kontaktní údaje