.. vstup do vaultu .. orientace .. vaultmasteři .. contact us .. galerie .. kniha hostí .. fórum .. archiv ..
Chcete opravdu nahlásit tento příspěvek?
Autor: chekotay
Text: Dámy a pánové, prosím, omluvte stav následujícího příspěvku, ale jsem na nohách šestnáct skutečně perných hodin, a dalších několik hodin ještě v terénu budu. Mám toho dost. Nicméně musím reagovat, jakožto garant soutěže přímo zde. (Aktuálku na další povídkové téma mám už v hlavě a do pár dnů snad najdu patnáct minut času na její napsání.)
Tak za prvé, gramatika by měla být alespoň dobrá. Píšeme, aby nás někdo četl, a když se nedodržují zavedené standarty, tak se čte zle. Kdybych já tady psal svým rodným dialektem, který ovládá už asi jen dvacet lidí, tak mi prostě neporozumíte. Proto píšu česky. Je pravda, že všichni recenzenti jsou studenty VŠ, nebo jejími absolventy, ale nikdo z nás nestudoval češtinu, a gramatiku jsme měli naposledy na základní škole - na střední škole se obvykle probírá jen literatura, gramatika a sloh okrajově. Mimochodem, já měl na základce průměrnou známku z ČJ 4, sem tam hrozilo propadnutí. Taková slova jako \"ložnice\" jsem se naučil užívat až v 7. třídě. Mohu být, myslím, hrdý na svůj současný stav. Takže tak.
Druhá věc je ta, že pokud má povídka sílu, tak na gramatice málo záleží. Fakt dobrá povídka může být psaná pozpátku a přesto vyhrát. Uvidíme - já tvůj opus ještě nečetl, tento týden jsem nenašel volný večer.
Za třetí, jen přátelská rada: Jsi sice znám jako mocný bojovník, ale ještě jednou řekneš Viky \"Drahoušku\" a budem tvá střeva sbírat z telegrafiních sloupů. Ta ženská umí být furie. :-)
Za čtvrté - návrh na veřejné hodnocení (to je to hlavní poselství příspěvku): Veřejně hodnotit se nebude. Hodnotící komisi jsem poskládal z lidí, které znám osobně (vyjma JaWa) a dlouhodbě, a u nichž vím, že se dokáží vyjadřovat tak, aby autoři z té recenze taky něco měli, hlavně však o nich vím, že mají načteno opravdu hodně. Navíc dokáží být více či méně nestranní. Hlasování veřejné by se zvrhlo v klikání kamarádů, využívání cizích IP a podobně, nehledě na to, že ceny jsou koupené z velké části za naše soukromé peníze (a z menší části za peníze, které nám vydělávají ti, kdož klikají na reklamy, a také naši skvělí sponzoři), a chceme je dát na námi přesně definovanou věc.
Dále chci říct, že explozivní Henryho reakce na jakési nevýznamné žvásty je hloupá. Není třeba křičet, stodola ještě nehoří. Máme čas. Za týden budou všechny povídky recenzovány a ohodnoceny celým kolektivem. Pak si vyhradíme pár dní na dopilování recenzí, případně jejich úpravu (čtením dalších a dalších povídek s eposunuje měřítko - povídky čtené zprvu mohou být hodnoceny jinak, než když jsou čteny nakonec). Poté budou povídky rozděleny na dvě skupiny - část bude vyřazena, část postoupí do ještě jednoho, důkladnějšího hodnocení. Hranicí bude známkový průměr 2.
Povídky vyřazené budu postupně v průběhu 11. měsíce uveřejňovat na madbrahmíně, včetně hodnocení, včetně recenzí a včetně komentářů a rozborů. Cílem je poskytnout autorům komplexní zpětnou vazbu, aby se mohli něco naučit a příště již psali lépe. Potom tedy budete o nich moci diskutovat veřejně, nebojte se.
Uvažuji také nad veřejným předáváním cen, které by se odehrálo v Brně, ale to jsou opravdu pouze úvahy. Obdobně to je s příštím ročníkem soutěže - myslím si, že to je dobrý nápad, ale ještě je brzo to rozhodnout, řadu z nás čeká tento rok mnoho zásadních životních rozhodnutí.
Takže tak.
Na závěr ještě toto: Fallout 3 nehrál ani Ratman, ani Bodkin, ani Aranelka, Ani Viky, já jsem jej ještě nedohrál. Myslel jsem, že to je všeobecně známo. Je to však jedno - dobrá povídka je taková, která zaujme i bez nějakých dalších, dodatečných znalostí.
Koncem týdne začnu zveřejnovat formou aktuálek své postřehy o došlých povídkách a cepovat, zatím nejmenovitě, časté nešváry, které se v nich objevují.
Kontaktní údaje